Wednesday, May 27, 2009

Susu Aliyyah

Adus..pening gile pikir pasal susu Aliyyah. Lately nih, my moms selalu cakap Aliyyah makin kurang minum. Dari newborn sampai sekarang, selera minum susu asik turun naik. Dulu time pantang, Aliyyah memang suka sgt susu cap gantung but apalah daya..body ibu x dpt produce banyak susu maybe becoz lack of knowledged bout the BF technique.
Actually masa preggy lagi mmg dah tanam azam yang membara nak fully BF but tak semestinye apa yang kita rancang akan menjadi. I had went for Ceasarian Operation, and becoz of that, I just met Aliyyah on the 3rd day after delivered. Cedeykan...aku cuma dapat tengok je ibu-ibu BF anak derang kad dalam wad bersalin. Aliyyah pulak nurse kat wad baby dah sumbat dengan susu formula. I only started try to BF on the 4th day.
At last I have to mix with the FM. Si cenonet nih selalu muntah balik lepas minum FM. But macamana pon berat badan dia still naik cantik maybe becoz of breast milk jugak. The things getting worse bile I've to go back to KL sbb maternity leave dah habes. Aliyyah terpakse tinggal dgn parent aku kat Segamat disebabkan takde baby sitter yg ok dekat area rumah aku apatah lagi maid (skang tengah mencari). Siksa jugak mula2nye. Aliyyah pun susah nak tido malam sebab dah biasa berkepit dgn nenen ibu, huhu...and memang lepas tuh berat badan dia naik sikit sgt setiap bulan (tula, breast milk jugak the best! walaupun cume sikit, sgt membantu utk naikkan berat badan baby)
Susu yang aku dah try:- New Born [Nan 1 (sebulan jek)], 1 to 5 mths [Enfalec A+ (ok sikit, kurang muntah)], 5 to 5 1/2 mths [Lactogen, Dulac (cube try susu murah pun lagi teruk)], 5 1/2 to 7 months [Enfalec A+ semula], 7 to 7 1/2 mths [Promil Gold (Aliyyah suke rasa vanila but stool keras)], 7 mths to current [Enfalec A+ balik) (Kami pun ada try jugak Isomil & Similac but cume tahan seminggu jek becoz stool dia hijau so mmg x sesuai)
Botol susu pon try:- New Born [Avent (Aliyyah selalu reject teats dia)], 1 to 1 1/2 mths [Tommie Tippie - teat dia slalu terkelepet, Pigeon - x best], 1 1/2 to 4 mths [Dr. Brown (Aliyyah suke sgt sbb teat lembut-but botol dia leceh], 4 mths to current [MAM - Aliyyah suke ke tak dah malas nk amik port]
But nasib baik cenonet tuh dah boleh makan and tak pernah refuse kalau sumbat apa pon. But I think the most important for her age now is milk. So aku n husben pon macam rasa2 nak amik risiko skali lagi try tukar susu. Aku ingat susah2 try je susu Dutch Lady. Entah2 sesuai. Lunch time nih aku pi merayau sat kat Sogo ke, Ampang Park ke survey susu. Huhu...Sok dah nak balik Segamat (x sabar rasanye every friday), jumpe cenonet kesayangan hamba tu. So just look and see what I can do for today ;-)

Monday, May 18, 2009

Cocunut Shake Pantai Klebang

Cocunut Shake? Macam best...last week we all satu family pegi jejalan ke Melaka. Try our best in limited time to make our little girl happy. But becoz of weather mmg tersangatlah panas smpai ibu n abah dia pun x tahan, so ape lg dgn si kecik. Kesian dia... So we decide just jalan2 in shopping complex and pusing2 Melaka dengan kereta sahaja. See my girl...tersangat la hepi. Geramnyerrrr...




Kami sempat jalan2 dalam Hang Tuah Megamall, n sempat stop kt one of Seniman Jalanan punye shop. Just cam interested nk buat potret karikatur Aliyyah. But, really dissapointed becoz gambar yang this guy lukis mmg x sama langsung dengan muke Aliyyah. Kesian Aliyyah, penat tau dia duduk tegak and senyap2 almost 20 minutes pandang abang yg lukis gambar dia (cam tau2 jek orang nk lukis potret dia) Abah dia cakap, nanti lain kali kite bawak pegi Central Market buat lain.

(Rupe abah dia ade le...huhu)

After that kami just pusing2 area Melaka Raya, Bandar Hilir, Masjid Selat Melaka, Pantai Klebang....n masa kami lalu dekat Pantai Klebang, suddenly kami hairan ada satu stall tuh..fuh punyelah long que. Wah, macam something very interesting yg boleh attract orang ramai smpai que panjang kt situ.


So my hubby pon berhenti untuk tengok apa yg menarik, n we realised that stall yang long que tu jual COCUNUT SHAKE!. So, my hubby and my brother (yg ikut kiterang) dengan bersemangat pegi joint the que, huhu....then, for about 20 minutes berpanas, my hubby dapat bawak balik 3 Cocunut Shake ke kereta. Check out the pics...

Amboi..nikmatnye. Cocunut Shake nih RM2.50 each. It was mixture of cocunut juice with Wall's Vanilla Ice-cream. Rasa dia not bad la. I think ramai org attract to this Cocunut Shake because cuaca tepi laut tersangat la panas. But for me, maybe kalau tokey dia upgrade sket Cocunut Shake ni contoh macam dia tambah air gule melaka supaya bertambah wangi, maybe it can make his Cocunut Shake more spread away. (Cewah..cam bagus jek aku nih kan).

See..skali slurp jek dah habes..siap rembat aku punye skali..huhu. Lepas tuh kepala pun ting tong...byk sgt kolestrol dah telan.

Lepas habes slurp Cocunut Shake tuh, we decide untuk balik sebab memang tak tahan panas yang tahap gaban haritu. On the way back tu, my hubby and I mule la pasang angan2 kunun nk bukak bisnes Cocunut Shake nanti kat KL. Hehe...x salah kan pasang angan2. "Success Can't Be Achieved Without Dreams" or "The Power of Dreams" (Slogan kete Honda)...huhu.


Ooopsss, terlupa pulak, we all sempat singgah Muar (Tanjung Agas). Bawak Aliyyah pi lepak tepi muara kene angin laut. Seronok betol cek mek tuh, tapi x boleh lama2 sbb x elokkan angin senja. Smpat tapau Mee Bandung Muar for supper. (Lupe nk snap pics...dah penat sgt).












Thursday, May 14, 2009

Wedding "Adik" Aunty Linda



Saturday 9/5/05 - Wedding adik best fren of mine since school (Aunty Linda). My hubby on duty weekend haritu (yelah byk operasi kan skang). So i just went to the wedding with my little girl and my parent.

So sabtu tuh we all pegi Bukit Tunggal (rumah aunty linda). Sampai pukul 1pm, org pn dah ramai masa tuh...meriah gak. Lauk kenduri dia not bad. Diorang masak gotong royong satu kampung I think. X sempat amik gambar lauk (lagipon kang org kg kate aku jakun lak) huhu...

Hantaran..vassss....x sempat nk snap pic...de Cerruti watch, SKII, video cam (brand lupe, off course mahalsssss), x silap aku mas kawen RM 5k ++, n byk la yg meletop-meletopssss...gubahan hantaran dia pun cusssss (tp upahnye pn aku dgr cunssss jgk) hehe...

Pelamin mmg cunsss...masa wedding aku dulu, aku x jumpe lak wedding planner yg adik linda nih pakai..hehe...overall mmg cunsss la...


Sempat snap pic pengantin n pelamin



Aliyyah dah kepanasan dah ni...sian dia....



Sempat snap ngn Aunty Linda...hehe....Kak Mira (anak Aunty Linda) tetido keletihan dlm bilik Tok Wan dia..huhu.

Menu For Today "Lala Goreng Cili", "Sup Sayur" & "Telor Dadar"



Today I in mood nak masak lg..so i choose simple & healthy menu especially bile tgk saiz perut my hubby..huhu...so kene diet sket. So, sampai rumah about 5 pm. Relax for about 20 minutes and 5.30pm start kelas memasak. Before balik td, i dah instruct my hubby masak nasi dulu, rendam lala dalam air garam n tolong potongkan daging dulu...hehe..senang sket nanti.

So, first menu is "Lala Goreng Cili". Ekceli lala nih x der la mahal sgt. Murah jek. Haritu beli untuk skali masak cume dalam RM1 ++ jek.


Ingredient:
Lala 500gm
5 biji bwg merah (tumbuk)
3 biji garlic (tumbuk)
belacan (ikut suka)
2 sudu cili giling
2 btg serai (ketuk )
1 biji tomato (belah 4)
1 tsb sos tomato
1tsb sos cili
garam & gule secukup rasa,
1/2 tsp paste asam jawa



2nd menu is Sup Sayur Ala Kedai Tomyam...kekekekke



Ingredient:
3 biji garlic (ketuk)
1 bwg besar (hiris)
Celery (sukati)
Cili padi (sukati)
Serbuk lada hitam / sulah (sukati)
Cendawan (1/2 paket)
Kubis bunga (sukati)
Baby corn (sukati)
Buah tomato (sukati)
Daging (sukati)
Perahan limau nipis (sukati)



Menu ketiga adalah telur dadar...ala..simple gile just gune cili hiris, bawang besar, n lada sulah.




Siap masak pukul 6.30pm..kemas2 tup tap...relax..mandi...n then masa santap kol 7.30pm (ala2 pose gitu). So, td masa makan my hubby 3 kali cakap sedap kt aku. ( x tau mana satu yg dia maksudkan..huhu). Okla, janji dia rasa sedap okla....enough to make me satisfied. At least, hilang rasa penatkan....and semestinye mmg licin. X der ape yg tinggal..huhu..(ni bukan diet lg). X kisah la janji hepi.


Wednesday, May 6, 2009

Makaroni Goreng Pedas Cheese


Huh....harini tersangat la boring n penat. Boring because tiring of all office works and a little bit dissapointed with the work environment. I really miss my little girl..alangkah indahnye if Aliyyah stay ngn ibu kt kl...mesti abah pon seronot.

So no story about office...hate it...and tetibe aku cam rasa nk terajin lak masak for my hubby today. Since my hubby dah few days asik kene ronda malam dr 9pm to 3am, so kesian masa aku kt ofis entah ape dia makan kt rumah.

Then I call my hubby tanya la dia makan ape for lunch...huk huk..cedeynye..x makan ape2 lg. Dia memang selagi aku x balik selagi tuh dia pn x nak makan..sanggup tahan perut, padahal dia pun terror masak gak.

So aku pn turun awal dr ofis, about 4pm singgah la kt Olive Market dlm Qap Square. Byk jugak food yg import from overseas. So bahan buat pasta pon cam a lot of variety dia. Tetibe tekak nih cam teragak nk makan Makaroni Goreng w Cheese. Huhu...

About 5.40pm aku smpai kat rumah. I saw my hubby watching television. Kesian dia..dlm hati aku (Hehe..bukan senang nk baik hati nih...tetibe jek rajin nk masak). So I've snap a few pics untuk tatapan. Hehe.......sedap wooo...........


Nih yg shop kat Olive Market


Basic Ingridient for Makaroni Goreng Pedas w Cheese


Hehe..tumis dulu secukup rasa...

1) Dah siap masuk brg semua..tinggal makaroni jek...

2) Tada....dah siap..enough for 4 person...(kuali besar gak ni tau)


HASILNYE....
*
*
*
*
*

Hubby aku puji sedap woo...dia dah la susah nk puji n bukan senang woo dia nk setuju amik gambar camni (lg2 bile dia tau nk buat buh dlm blog)..tp kerana seronok n kesedapan..dia relakan aje...huhu


Lawan dia lak Air Sunquick..fuh...(don't ask how we got this A&W mug..it was a Mission Imposible..huhu)


Final...licin wooo..2 org buleh pulun abes...tp hubby aku le yg pulun byk ekceli.....

Well, hubby aku pn dah pi kije skang..4am baru balik. Really miss my little girl. Wish that she'll be here with me....this video really help me untuk hilangkan rindu...

video

Monday, May 4, 2009

Our Precious "Aliyyah Humaira"


Not much i can tell about life after marriage, all most same like others. Ada masam, manis, pahit, masin, kelat, hehe..tp byk yg manis le...

So for about 5 months we having our honeymoon...so tetibe on December 2007 i felt sumthing weird...selera makan naik mendadak, slalu bloated, urine cam lebih kuning dari biasa...n then my period lambat 2 hari. So masa tuh memang aku dah agak dah...mesti de isi nih...huhu..dgn excitednye test pakai pregnant test kit yg aku beli kt guardian farmasi (at that time, cari plg murah rm8 ++ jek) and huhu positive...(terpanjang lak story ni).

N then, kami pegi to the nearrest clinic, and doctor pon ckp same result, n genap 5 weeks, bermula la episod muntah2, pening2, bisa kepala, x dak selera makan, urine infection (mmg very suffer la..that's y kite kene kenang jasa parent especially ibu). N...dia punye effect, bermula la episode MC di office (Seb bek HR understanding...huhu).

So, I think most mom dah lalui what I've been through, so this is my preggy pic, cume ada masa i dah 4 months & 7 months. Kesian..mmg x ingat langsung nk amik gambar. Next pregnancy, I will never forget to snap at least a picture for every month of pregnancy (nama for memory for remember kan..x syiok x dak gambaq).



Slim kan? Huhu..masa nih baru 4 months...my weight reduce 5kgs.



Ni dah tembam sket..dah 7 months... dah naik dalam 16kg..(huyooo...)


Ok...dipendekkan story...so pada pukul 12.31 tengahari on 31st August 2008...lahirla buah permata hati kami....yg diberi nama Aliyyah Humaira Binti Mohd Musaddik. (Dah baper kali tukar spelling)..skang tengah tunggu surat banak siap..once dah siap aku letak sini nanti untuk tatapan. So here I attached a latest pic of her...(pic masa newborn semua still dalam camera...x jumpe lak cable camera). So nanti, once i dah keluarkan from camera, I'll attached gambar2 dr new born lg...hehe


Cek mek nih skang susah nk senyum tau..nih dpt la pose dia senyum ayu gitu...