Wednesday, December 22, 2010

Mothercare Romper 5pcs Set

Beli kt Mothercare RM95
Size Newborn (up to 4.5kg)
Pakai 2-3kali jek
Condition still like new 8/10
Nk let go RM45 (ada free gift)







Interested call 013-2078022

Thursday, December 9, 2010

Perbezaan Rupe Kakak Aliyyah & Adik Harits..






 Check out rupe 2 anak ibu nih, ada persamaan x?


4 HARI

Ada iras2 sikit tp kakak aliyyah lg bulat muke..


1 MONTH
Dah lain kit kan, bibir Adik Harits lagi tebal...Kening nipis..

2 MONTHS

Lain sikit kan? Kakak Aliyyah mata lg bulat, bibir nipis..kening lebat..dahi pendek kit..
Adik Harits bibir tebal kit, mata sepet kit, kening nipis...

4 MONTHS
Still ada iras..tp kebanyakan lain kan? huhu..nnti tgk bulan yg akan dtg...

Monday, November 29, 2010

Mothercare Romper (For Girl)

Hi..once again I nk let go Mothercare Romper. Size 9 to 12 mths (up to 80cm).

Aliyyah cume gune baju nih 2-3 bulan sahaja..Condition still nampak ok macam baru, rating 7/10.
Beli RM69 for 3pcs and now want to let go RM 30.





Ada free gift tau....interested contact 013-2078022

Friday, November 26, 2010

Aliyyah Demam Lagi



Weekend haritu, Ibu balik kampung jenguk Aliyyah. Seronok tgk Aliyyah dah sehat and ceria. Makan pun kus semangat. Ummi ada masak sup tulang ari sabtu haritu. Tengahari sabtu tuh bg Aliyyah makan bubur dgn sup tulang, lepas tuh ptg bg makan aiskrim jagung, roti cheese, dadih perisa yam, kopok lekor...smua dia nganga jek. Malam ibu bagi makaroni dgn sup tulang tu, bukan main suke Aliyyah. Byk sgt dia makan.

Tapi lepas tuh dia susah nk tido. Smpai kol 12 malam dia merengek..cube nk tido tapi x boleh tido. Lepas tuh dia tunjuk perut dia kt ibu. Tepuk2 perut dia sambil marah. Ibu x tau nape....ibu sapu minyak cap yuyi. lepas tuh Aliyyah mintak bukak beskot beras utk dia..ibu bukak..dia makan sket lepas tuh dia bg balik kt ibu. Ibu dah rasa x sedap ati. Terus ibu bagi ubat selsema sbb tgk Aliyyah ada bersin2 (Pakngah kene demam selsema) ibu takut jangkit kt Aliyyah.

Lepas tuh, sepanjang malam Aliyyah tido x berapa lena. Macam resah jek, tp mata tutup la. Pagi Ahad tuh bangun jek, Ibu rasa badan Aliyyah hangat. Bile ukur suhu, 37.6 c. Alamak..nih macam nk demam jek. Aliyyah pun slow sket pagi tu. Baring jek..klu tak pun asik mintak dukung.

Pagi tuh, Ibu bg lagi makaroni dengan sup tulang, roti sapu peanut butter choc sket...walaupun dia makan, tapi macam kurang selera dr malam td. Lepas mandi, Ummi bagi ubat demam & ubat selsema. Minum susu 4 oz..terus tido.

Tiket bas ibu pukul 2 ptg..sedey Ibu tinggalkan Aliyyah time dia tido...lepas ibu sampai KL ptg tu, Ibu kol Ummi..tanya Aliyyah macamana. Ummi kate badan Aliyyah panas smpai 39 c. X mo makan n minum susu pun sket jek. Alamak...risaunye Ibu..

Tengahari semalam, Ummi dgn Tok Papa bawak Aliyyah pi Klinik Dr. Rama. Dr. Rama ckp, tekak Aliyyah merah, kene makan antibiotik. Wah bulan nih dah 2 kali Aliyyah makan antibiotik.

Kenapa ek Aliyyah kerap demam lately ni. Lepas tuh bile demam, meti naik tinggi suhu dia. Anak org lain macamni ke? Ummi kata tekak Aliyyah merah..tuh sbb demam..maybe sbb makan sup tulang and aiskrim. Anak org lain ibu tengok makan apa jek..x demam pon..x merah pun tekak..nape Aliyyah macam ni yek? Susahnye ati ibu....

Paling ibu kesian dengar..Aliyyah x de selera makan, tapi bile dia tgk iklan Mcd kat surat khabar, dia tunjuk kt Ummi n cakap nak nak...Balik dari klinik semalam pun lalu depan pizza hut. Dia tunjuk kat Ummi..cakap nak..nak...Alahai anak Ibu..macamana nk bg Aliyyah makan mende2 berminyak macam tuh..tekak Aliyyah mudah sgt merah....

Kt bawah nih, ada video Aliyyah masa dok kl, seblum kene cirit birit. Aliyyah asik nk kepit jek dgn meow-meow yg Aliyyah mintak sgt kt Memory Lane...Ibu x pasan Abah rakam video Aliyyah masa nih, Ibu ingat Abah cume snap pic Aliyyah, lepas tuh Ibu kene marah dgn Abah sbb suara Ibu jek dengar...

Romper Mothercare (Size Newborn - up to 4.5kg)

Hi.

Kite ada Romper Mothercare size newborn to let go.  Beli 1 set (7 pcs) for RM95.  Pakai for only 1 1/2 month, sbb Harits cepat besar.  Boleh pakai until weight below 5kg.  Some of them jarang pakai..sekali dua jek.  Nk let go RM45 (plus postage) + free gift.



Interested, contact 013-2078022.

Tq.

RAPLH LAUREN FRONT RIBBON DRESS -size 18 MONTH-

Hi..

Ekceli, kiter dah tersalah saiz beli baju untuk Aliyyah.  Aliyyah patut beli saiz 24 mth even dia kuyus..bcos size 18 mth senteng nmpak pale lutut dia plak..anak kite tu even kuyus tapi panjang kakinye..hehe..





So sesape berminat, I nk let go RM45 (beli pada harga RM49).  Baru jek dapat baju tu today..still in the plastic lg.  Lebar chest 26cm and labuh 46cm.

Sape2 berminat leh contact 013-2078022.


Tq.

Wednesday, November 24, 2010

30 July 2010 - Nama baby boy...

Hehe..nama baby boy kami HARITS MUSYRIFF...Abah yang pilih..

HARITS - Yang Kuat Berusaha
MUSYRIFF - tinggi, pengawas

Kalau Ibu..Ibu berkenan sangat nama Akhtar Hussayn..tp Abah nk sgt pilih nama utk baby boy, x pela..Ibu simpan nama Akhtar Hussayn utk baby boy kedua..kalau ada rezki..hehe...


Harits dilahirkan dengan berat 3.1 kg sahaja even Ibu makan kek SR berkilo-kilo..tp rupenye berat kilo-kilo tu cume bertapak kt body ibu..huhu..seb bek x kene kencing manis.  tapi even 3.1 kg sahaja, sbb rangka Harits lebar..ramai ingat Harits 3.5 kg above.  X pela..janji baby boy ibu nih sehat udah le...

Bulatkan..3.1kg jek tp org ingat cam 3.5kg above..

Hari ke-4

Thursday, November 11, 2010

Deliver Time..

Dah lama giles x hapdet blog, so even dah terlewat..baby boy skang pun dah 3 bulan lebey..tetap jgk ibu nk hapdet.

Entry b4 this Ibu dah penah ckp yg baby boy masih songsang until week 37.  So, Ibu n Abah x mo tanggung risiko, kami terus cabot balek Kedah bcos cost C-Sect kat sane 1/2 price dari KL.  Kami memilih INS sbb disitu plg cheapest tapi berkualiti.  Ibu and Abah pilih Dr. Ngee as recommended by BIL. 2 dari SIL Ibu dah bersalin di INS dgn Dr. Ngee bukan skali, tapi berkali2 and diorang sgt puas hati. 

So after meet the Doc, mmg la Dr. Ngee tu very soft and gentle org nye..plg best bile tanya price, dia ckp ONLY RM 3450..wah mmg tol2 1/2 price dari KL.  Tapi Ibu and Abah still tanya doc, x der discount ke..Dr. Ngee kate, dia only charge C-Sect cost, additional charge mcm smua ubat2 dan lain2 percuma...huhu beshnye..tp Ibu n Abah pilih single room supaya Abah leh tido teman ibu skali lepas operation, which cost xtra RM 200 per night.

So........boleh tgk pemandangan sebelum bersalin hehe..mmg burukkkkkkssssssssssss....tp x pelah...nk tunjuk gak even buruukkkkkkksssssssssss...
 1 hr b4 masuk dewan bedah...

 nerves gak even dah de experience..dok terbayang gunting pisau bagai...

 Muke bakal jadi abah kali ke-2


Hehe...tepat jam 11.30 pagi, 30 July 2010, hari Jumaat, lahirla baby yg ditunggu2 selama 38 minggu, yg diberi nama ............jeng jeng jeng.......tgk dulu gambar lepas deliver..hehe...steady jek...


1/2 hr after operation..


Tido time..perghhh tgk lengan ngn dagu...menakutkan..huhu

..........to be continued.



Wednesday, August 11, 2010

Still di Kedah..

Selamat menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak 2010.  Kepada kengkawan smua selamat menjalani ibadah berpuasa selama sbulan.  Dukacitenye dimaklumkan tahun nih eden terpakse tuang pose lg selama sbulan.  Yg hat tahun 2008 dulu pun x habes ganti lg...botak le pale eden nk ganti smua....

Tp....sukeciternye dimaklumkan..eden dah selamat deliver a baby boy wt. 3.1 kg (c-sect) pada 30/07/2010 (hari jumaat) pada pukul 11.36 pagi di INS, Alor Setar, Kedah.  Kenapa eden deliver kt kedah...adalah kerana cost operation c-sect di Kedah adalah 1/3 price dari smua pvt hospital di KL.  Almaklumla smua cost bersalin ditanggung sendirian berhad.  Cost operation + ubat-ubatan + single room (yg besar n selesa) + cost nursery baby hanyalah RM 3850.  Klu KL, confirm kene standby RM 7-8K.

Tp nk mntak maaf awal2 sbb x dpt nk upload gambar ibu dan baby sbb x bawak kabel kamera.  Insyallah, eden akan upload gambar next week.  Hari jumaat ni kami akan berangkat pulang ke KL, dan sukecitenye hari sabtu eden akan berangkat pulang ke Segamat untuk menemukan Kakak Aliyyah dgn adik barunye...hehe..rindu benar dah kt Aliyyah benornye...

K la..pada smua yg mendoakan keselamatan eden dan baby haritu..time kasih byk2...nanti klu u ollz nk banak eden doakan plak..huhu...

Selamat berpuasa dan maaf zahir batin....

Wednesday, July 28, 2010

DELIVER (1)

Huhu..disbbkan buzy sesangat...so x dpt nk hapdet check list lg but smua brg dah beli daaa.....huhu..

Pasal deliver ni, kami husben n wife dah decide nk bersalin dia Kedah (INS) sbb kos operation jauh lebih murah dari KL.  For info, smpai skang, baby still songsang lg..so nk buat cane..mmg x der rezki nk bersalin normal.  Xperla..sesungguhnye Allah maha mengetahui apa yg terbaik untuk hambanye...

So, lagi 1 jam aku n En. Husben akan bertolak balik ke Alor Setar.  Kene cepat, takut x sempat tgk "Home of CSI" malam nih..hehe.  For the first time ever, CSI Miami, NY n Vegas bergabung...huhu..besh besh.

Target date utk dioperate maybe between 31/7 or 1/8.  Huhu..nanti pape aku hapdet kt sini.

Buat kengkawan yg mengenali diri ini...doakan la ibu n baby nih selamat sepanjang proses kelahiran yek.

To be continued....

Thursday, July 15, 2010

Maid Oh Maid!

Hmm...Ekceli aku dah lama gile mencarik maid.  Susahnye nk cari maid yg ok n bagus.  Yelah..punca utama org2 cam aku nih ekceli amik maid untuk buat baby sitter. Kije2 rumah kureng sket pon x pe...tp itu yg susahnye nk cari maid yg elok budi pekerti, ikhlas dan jujur untuk jaga baby. 

Pening pale..dah la nk meletup lg 3-4 minggu jek.  Tahun ni lak pantang kt rumah sndri.  Nk kaco Ummi kt Segamat x smpai ati..sbb Ummi dah penat jaga Aliyyah.  So this time MIL la terpakse dtg jaga utk permulaan...tp still maid diperlukan sbb MIL pun bukan boleh duduk lama2..plg lama seminggu dua jek jaga aku.  Dia pon de tanggungjawab lain nk dibuat.  Pening ar pasal carik maid nih...dah berbulan dah carik...x jumpe2 yg sesuai...

Maid oh maid....menjelma la dikau....

Tuesday, July 13, 2010

Wedding Cousin di Pendang Kedah on 19th June 2010 (Part 2)



Masa Aliyyah muntah tuh, paper bag utk muntah x der plak kt seat kiterang..so tapkse la ibu tadah dgn tgn dan tisu.  Nasib baik muntah sikit jek dan x berbau sbb makanan baru sgt masuk perut. Passenger pempuan sebelah ibu dah mule resah n tension.  Maybe geli kot tgk budak muntah.  Hmm..apa ibu boleh buat...x kan ibu nk tahan Aliyyah muntah kan..Ibu mintak maaf la byk2 kt passenger tu..hopefully dia paham.  Klu dia x paham, maybe satu hari nanti klu dia dah ada anak sndiri, maybe dia akan paham.

Lepas muntah, kebetulan x lama lepas tuh terus mendarat.  So Aliyyah pun nampak tenang dan lega.  Telinga dia dah x sakit lg.  Fuhhhh...leganye ibu.  Rasa cam x sanggup nk bawak Aliyyah naik kapal terbang lg.  Tapi ibu pun x sanggup nk naik bas jgk.  So macamana nk balik kl balik? Huhu...

Smpai jek kt airport Alor Setar tu, Tok Wan, Mak and Abang Faizudin (cousin Aliyyah)  datang jemput kiterang.  Bukan men suke lg Aliyyah nampak cousin dia tuh.  Asik gelak besar jek dlm kete.  Akhirnye smpai jgk rumah Tok Wan kol 11.30 mlm.  So nk relaks puas2 sbb besok nk kene bgn awal pi kenduri.

Besoknye, Ibu bgn awal2 pg utk cuci botol susu Aliyyah supaya x kelam kabut nanti.  Tapi, cam bese la...Aliyyah bile travel dia mule meragam...x mo makan sgt...sembelit la ape la..penyudahnye Ibu kepenatan dan tunggu plak Aliyyah berak sembelit, so plan nk pi kenduri pukul 11.30 x jadi.  Akhirnye pukul 12.30 baru ibu dapat bersiap. 

Cedeynye..Ibu dapat tau, pengantin dah bersanding pukul 11.30 pagi lg atas permintaan keluarga pengantin lelaki.  Masa ibu smpai rumah pengantin pukul 1.30 ptg,  smua sedara mara ibu (kuarga pengantin lelaki) dah bertolak balik.  Adus..patutnye ibu sama2 dengan derang berarak meramaikan suasana...tp x kesampaian.  Awal sgt bersandingnye...tp x perla..at least Ibu dapat jgk bertemu dgn pengantin sudah le.


Ibu bukan sengaja lambat dtg kenduri..tp haritu mmg Aliyyah meragam sgt.  Tgkla..kt kenduri tuh pun..Aliyyah asik nk melepek kt ibu jek.  X mo lepas langsung.  Cuaca lak panas..lagila Aliyyah meragam.


Sempat tgk pengantin potong kek...



Dapat bergambar dengan pengantin.  Aliyyah dah melengas sgt...dia pun nampak letih jek...

Tp yg plg besh kt kenduri nih, Ibu smpai2 macam pesta pasar tani jek.   Ada meja khas untuk Aiskrim, boleh request choclate and kacang as top of the aiskrim. Ada meja untuk laici kang (mmg superb sedap, Aliyyah pun byk minum sbb time panas dpt laici kang sejuk..aman jek rasa).  Ada, meja untuk mee rebus, kuewtiow kerang, nasi minyak & lauk,  n plg besh.  ada khemah untuk ayam golek sebiji cam org meniaga kt tapak pasar tani or pasar malam, tp smua percuma! Pegi jek dan mintak...x payah bayar.  Huhu..air oren dia pon abah kate besh..sejuk sgt and manis yg sedap...

So lepas ibu apat rembat aiskrim top up ngn kacang n coklat, ibu terus mintak diri nk balik.  Masuk2 jek kete, Aliyyah terus tertido..huhu..letih sgt dia..kesian anak ibu nih.

So, kenduri hari sabtu,  flight balik kiterang ari Isnin malam, so Aliyyah ada masa 2 hari 1 mlm untuk main puas2 ngn cousin2 dia belah Abah.  Ibu n Abah terlalu sibuk dan seronok perhati keletah Aliyyah & cousin2 dia smpai terlupe nak amik gambar.  Aliyyah pun sronok sgt..24 jam asik nk main.  Ralat sgt Ibu rasa sbb x dpt nk tangkap gambar2 yg menarik.  Nanti lagi skali balik kg abah, ibu make sure abah tangkap gambar keletah Aliyyah dan cousin2nye....hehe

Isnin malam, kami berangkat pulang ke KL, naik flight malam pukul 9.25pm.  Sepanjang masa Ibu risau kalau2 Aliyyah kene sakit telinga lagi dan muntah.  Tapi alhamdulillah, sbb Aliyyah cukup makan n tido,  flight balik mmg sgt tenang dan aman.  Aliyyah pun cume kene telinga berdengung jek.  Kami smpai di KL hampir pukul 11 mlm....



 

Thursday, July 8, 2010

Wedding Cousin di Pendang Kedah on 19th June 2010 (Part 1)

18hb aritu balik kampong abah sbb nk attend wedding cousin (adik kepada Farhana Razak). Lambat hapdet sbb busy lately nih.

Sebelum tu, de satu mende yg buat Ibu frust sgt dlm byk2 frust.  Ingat tak b4 ni, Ibu ada buat entry, rambut Aliyyah ummi dah kerat?  Rupenye lagi 2 hari sbelum Ibu amik Aliyyah nk bawak balik Kedah,  Ummi pegi kerat lg rambut Aliyyah and kali nih mmg disaster...Abah bengang sesangat sbb nyonya potong rambut Aliyyah tu menggeletis...rambut Aliyyah jadi macam kene gigit dengan tikus.  Panjang pendek smua x same.  Perghhhh....Dah la rambut Aliyyah dah pendek..dia jadi makin pendek lg...masam jek muke abah....

Disebabkan masuk 7 bulan lebih, so x der la terlarat Ibu nk travel balik kedah naik kereta. Dah la cuti skolah…mau 7-8jam baru smpai. Adeh…sian kt Ibu ngn Aliyyah nanti. So disebabkan tuh, Abah awal2 lg dah booking flight utk kiterang.


18hb (Jumaat)


So 18hb (Jumaat) seawall kol 4 pg Ibu dah bangun siapkan Aliyyah smua and bertolak ke LCCT pukul 4.50 pagi. Smpai sane dalam lebih kurang kol 6 pagi. Boleh tahan ramai umat manusia yg naik flight pagi. So lepas ½ jam beratur check in, kol 6.30 pagi kiterang pun nk masuk tempat menunggu.

Sekali kene tahan da….diorang ckp, surat pengesahan “fit to fly” tak valid because dah terlebih 7 hari. Perghhhh…Abah punye menyirap. Dia dah la berangan boleh sampai rumah mak abah kol 8.30 pagi, pehtu bekfes pulut ikan masin mak dia. Semua berkecai. Mulela abah bebelkan Ibu. Ibu tutup tinge jek la. Dah mmg Ibu x check , salah Ibu la. Plg kesian kt Aliyyah la. Dah la kene bgn pukul 4pg, skali x jadi naik flight daaa…

So Air Asia bagi ibu flight pukul 8.45 malam supaya ibu boleh dapatkan surat pengesahan “fit to fly” yg baru. Nk wat cane, kene la balik rumah jugak..duit tambang dah la lebus pi balik LCCT. Tension bangatssss.

So lepas dpt jek surat tu dari klinik kt rumah, kol 6 ptg kiterang bertolak smula ke LCCT dengan bantuan best fren Ibu (Aunty Affie). Auntie Affie yg sudi menghantar kiterang ke LCCT semula petang tu, time kasih byk2 ek..jasamu sentiasa dikenang.
Cek mek nih..sempat merayau2 kt tmpt check in..nakal sungguh muke dia...


Sampai sane dalam pukul 7.30 mlm. Seb bek kt kaunter check-in x ramai pun.  Aliyyah dah mule meragam sbb x cukup tidur and lapar. Masa tunggu flight tu, Abah belikan Aliyyah spaghetti meat ball kt Air Asia Little CafĂ©. Berselera sungguh Aliyyah makan. Jarang dia macam tu. Seronok ibu tgk. Mungkin lapar sgt agaknye sbb x makan tengahari.


So kol 8.45 malam kiterang berlepas. Dalam flight tu, Aliyyah mule meragam ek. Yelah first time naik flight, x cukup tido, perut pun meragam. Puas la ibu ngn ayah pujuk supaya dia x mengamuk-ngamuk. Habes smua dia usik. Magazine, org sebelah, org depan. Lepas tuh yg jadi mangsa, passenger kt dpn kiterang la sbb Aliyyah asik terajang2 kerusi dia. Huhu…Ibu x terkata ape.




Masa nk landing plak, tetibe ibu tgk Aliyyah kuis2 telinga dia. Memule biasa2 jek. Lepas tuh dia tarik-tarik  pulak cuping telinga dia. Makin lama makin kuat Aliyyah tepuk2 telinga dia..alamak..Aliyyah kene sakit telinga. Adus..kesiannye. Ibu tau sakit dia macamana sbb Ibu pun penah rasa masa naik flight pi Brunei dulu. Dia bukan stakat berdengung, tapi rasa macam gegendang telinga kene tarik, makin lama makin kuat..macam kene rentap sakitnye. Menangis x berhenti Aliyyah smpai dia termuntah balik smula air milo & spageti yg dia makan…….

(To be continued…)

Wednesday, July 7, 2010

Hapdet Gambar Preggy (34 weeks)

Dah lama x hapdet gambar preggy. So kengkawan, bawah nih gambar latest 34 weeks. Huhu..aku makin x sanggup tgk betapa tembamnye lengan, peha, muntut betis, dan mcm2 lg. Mmg confirm lemak semata2 sbb hari2 aku melantak bermacam2 jenis kek dan aiskrim.

Makin besar perut ni, makin ketagih minum teh ais, milo ais & air bergas…huhu bahaya tol. Plg x tahan tgk air F&N Merah.  X tau la leh turun balik ke tak berat bdn ni..adeh…skang dah hamper 70kg.


Gemok gile kan..perghhh aku pun seram tgk diri aku sndri..

Tgk ar muke..bulat semacam..lengan perghhh...nih la hasil melantak 3-4 btg aiskrim sehari, pehtu 2-3 keping kek SR seminggu...

Pe la nk jadi ngn Puan Emmelly nih...selambak jek rupenye...huhu

Kain Songket "Thai Silk"



Kain songket ni ekceli dari material Thai Silk. Sgt soft and selesa. I bought it last 2 yrs tapi cume pakai skali. Disbbkan baju utk kain ni dah jahanam kt tukang jahit yg tunjuk pndai boleh oter kununnye. Tapi hancus gedebus. So start dari baju dia dah rosak, aku cume simpan jek kain ni.






Aku beli kain ni dengan harga RM55. Tapi sbb dah pakai skali, aku nk jual dengan harga RM25 sahaja (termasuk charge penghantaran).



Pada sesapa yg berminat boleh la contact 013-2078022 and email : cik_meoww@yahoo.com or terus membuat pembayaran di akaun:

Maybank
Emmelly Binti Hanafi
No. Akaun : 1540 2633 8347

Sebelum membuat pembayaran, confirm kan dgn aku dulu melalui telefon atau email.

Wednesday, June 30, 2010

Dimana nk deliver?

Even aku dah stage 34 weeks...still lom decide nk deliver kat mana.  Adeh pening pale..nk deliver kt pvt hospital or gomen hospital.  Almaklum la yg first dulu ceasar so this time peluang ceasar pun cerah jgk..huhu.  Klu deliver kt pvt confirm melayang RM8-9K.  Kalau gomen free jek...leh save byk.  Company pun x der cover utk deliver tuh yg payah nk decide nih.

Pulak tu, scan masa 32 & 33 weeks, kepala baby still x turun.  Doktor kt klinik kedah yg aku pi tuh, kate maybe songsang.  Adeh..cam nk kene ceasar jek lg neh.  Brg pun x habes beli lg.  En. Husben terlalu busy, asik kene shift 24 jam le..kene shift MPV lar  (ronda mlm dari kol 10 mlm smpai 4 pg). Sian lak nk pakse2 dia ikut shop brg baby.

Cane neh ek..tp next week kene decide gak sbb dah masuk 35 weeks...gile ar...x mo last minute nanti terberanak dlm lif ke..dlm kete ke..huhu

Thursday, June 24, 2010

Hapdet Check List Newborn / Deliver (4)

Hapdet Check List lagi...


 Dah Beli:



1- Thermos RM 86.40
2- Nursing Pillow Bumble Bee RM52.90
3- Bottle Sterilizer + Warmer Little Bean RM159
4- Wash Cloth RM8.90
5- Cabinet Baju Baby IKEA RM199
6- Bekas Air Tupperware RM 43.90
7- Botol Susu Medela RM 82
8- Nappi Kleen RM 16.90
9- Botol Cleanser Pureen RM 19.90
10- Lampin Pureen RM 23.90
11- Cotton Ball RM 3.20
12- Bedak Pureen Biru Cair RM 2.56
13- Baby Wipes Anakku RM 4.90
14- Getah Mandi Baby RM 9.44
15- Cotton Buth RM 3.92
16- Bedak Pureen Merah RM 3.92
17- Safety Pin Pureen RM 3.20
18- Changing Mat RM 14.90
19- 1 pair Baju new born lengan panjang & suar panjang RM 12.90
20- 2 pair Baju new born lengan pendek & suar panjang RM 24.80
21- Barut Baby 1 RM 2.80
22- Towel Baby    RM 29.90
23- Set Mandian Trial Anakku  RM 9.90
24- Minyak J&J Pink  & Purple  RM 7.00
25- Diaper Bag   RM 32.00


So total yg dah spent : RM 779.34  +  78.80

= RM 858.14




Check List

1. Lampin Pureen (Untuk bedung baby masa dlm pantang) RM20 2. Newborn Pampers Mami Poko RM40 3. CD 12 keping (pakai bile baby dah kurang kerap poo poo) RM300 4. Botol Susu Spare Madela klu x berjaya BF (3 btl) RM75 5. Bottle Cleanser (Pureen) RM19.90 6. Baby Wipes (Pureen) RM10
7. Sterilizer (kene beli sbb masa first baby x beli) RM200 8. Bepathen Cream for Nappy Rash RM12
9. Breastpump Spectra Electric RM600 10. Mandian Baby Pureen RM10 11. Shampoo Baby J&J RM10 12. Towel baby (3 helai) RM50 13. Getah Mandi Baby RM10 14. Bedak Baby Pureen (Merah & Biru Cair & Biru) RM5 15. Holder masa dlm besen mandi RM70 16. Sabun Basuh Baju Baby Nappy Kleen RM19.90 17. Cotton Buth RM3 18. J&J Baby Oil (Purple & Pink) RM15 19. J&J Baby Lotion (Purple & Pink) RM15 20. Baby Nail Clipper (Kene beli sbb kakak dia punye dok kg n still gune) RM10 21. Baby cot/playpen (kene beli gak) RM300 22. Water Flask 500ml Thermos Brand RM100 23. Diaper Bag RM50 24. Changing Mat RM10 25. Baby pillow Bumble Bee RM30 26. Feeding pillow Bumble Bee RM60 27. Nipple Cream ( x tau brand pe lg) RM30 28. Breastmilk storage bag Memum RM29.90 29. Mitten & Booties (5 pair) RM20 30. Romper (5) RM100 31. Baju Lengan Panjang & Seluar Panjang (5 pair) RM100 32. Baju Lengan Pendek & Seluar Pendek /Panjang (5 pair) RM100 33. Topi kepala (2) RM30 34. Barut (2) RM20 35. Bekas Simpan Air Masak Bros RM50 36. Jamu Bersalin Amway RM250 37. Bengkung (x tau lg jenis pe..utk ceasar or normal) RM100-500 38. Milk Water Dispenser Muchkin RM20 40. Cabinet Baju Baby RM200 41. Minyak Yuyi / Telon RM10 42. Ubat Air Susu Ibu RM20 43. Spare Susu Anmum 0-12mths kotak kecit RM30 44. Wash Cloth RM19.90

33 Weeks of Pregnancy

Semalam baru pi check up kt PMC, so this week dah masuk 33 weeks.  Baby condition ok n normal, berat baby dah meningkat 1 kg dari last 3 weeks; 2.39kg.  Berat Ibu cume naik 2 kg, so skang dah 68.2kg.  Tapi kepala baby still dok atas.  Dr. Idora ckp tunggu smpai 36 weeks nanti check lg kedudukan dia...hopefully baby leh turun bawah..Ibu klu leh nk try normal delivery this time.

Buat masa skang, ibu asik nk makan kek and aiskrim.  Smlm baru jek rembat 2 slice SR kek, Pecan Butterscoth & White dark choc cheese.  Huhu...makin bambam la Ibu n baby nanti...

Thursday, June 10, 2010

Hapdet Check List Newborn / Deliver (3)

Ha...time menghapdet check list:


Botol Susu Madela beli dari Ajasu FP.

 
Brg Basic (Shop kt JJ Midvalley)

Bekas Air Tupperware


Dah Beli:

1-   Thermos  RM 86.40
2-   Nursing Pillow Bumble Bee RM52.90
3-   Bottle Sterilizer + Warmer Little Bean RM159
4-   Wash Cloth RM8.90
5-   Cabinet Baju Baby IKEA RM199
6-   Bekas Air Tupperware   RM 43.90
7-   Botol Susu Medela RM 82
8-   Nappi Kleen RM 16.90
9-   Botol Cleanser Pureen  RM 19.90
10- Lampin Pureen  RM 23.90
11- Cotton Ball   RM 3.20
12- Bedak Pureen Biru Cair  RM 2.56
13- Baby Wipes Anakku   RM 4.90
14- Getah Mandi Baby  RM 9.44
15- Cotton Buth  RM 3.92
16- Bedak Pureen Merah   RM 3.92
17- Safety Pin Pureen  RM 3.20
18- Changing Mat   RM 14.90
19- 1 pair Baju new born lengan panjang & suar panjang  RM 12.90
20- 2 pair Baju new born lengan pendek & suar panjang  RM 24.80
21- Barut Baby 1  RM 2.80


So total yg dah spent : RM 506.20 + RM273.14
                                               =  RM 779.34


Check List

1. Lampin Pureen (Untuk bedung baby masa dlm pantang) RM20 2. Newborn Pampers Mami Poko RM40 3. CD 12 keping (pakai bile baby dah kurang kerap poo poo) RM300 4. Botol Susu Spare Madela klu x berjaya BF (3 btl) RM75 5. Bottle Cleanser (Pureen) RM19.90 6. Baby Wipes (Pureen) RM10
7. Sterilizer (kene beli sbb masa first baby x beli) RM200 8. Bepathen Cream for Nappy Rash RM12
9. Breastpump Spectra Electric RM600 10. Mandian Baby Pureen RM10 11. Shampoo Baby J&J RM10 12. Towel baby (3 helai) RM50 13. Getah Mandi Baby RM10 14. Bedak Baby Pureen (Merah & Biru Cair & Biru) RM5  15. Holder masa dlm besen mandi RM70 16. Sabun Basuh Baju Baby Nappy Kleen RM19.90 17. Cotton Buth RM3 18. J&J Baby Oil (Purple & Pink) RM15 19. J&J Baby Lotion (Purple & Pink) RM15 20. Baby Nail Clipper (Kene beli sbb kakak dia punye dok kg n still gune) RM10 21. Baby cot/playpen (kene beli gak) RM300 22. Water Flask 500ml Thermos Brand RM100 23. Diaper Bag RM50 24. Changing Mat RM10 25. Baby pillow Bumble Bee RM30 26. Feeding pillow Bumble Bee RM60
27. Nipple Cream ( x tau brand pe lg) RM30 28. Breastmilk storage bag Memum RM29.90 29. Mitten & Booties (5 pair) RM20 30. Romper (5) RM100 31. Baju Lengan Panjang & Seluar Panjang (5 pair) RM100 32. Baju Lengan Pendek & Seluar Pendek /Panjang (5 pair) RM100 33. Topi kepala (2) RM30 34. Barut (2) RM20 35. Bekas Simpan Air Masak Bros RM50 36. Jamu Bersalin Amway RM250
37. Bengkung (x tau lg jenis pe..utk ceasar or normal) RM100-500 38. Milk Water Dispenser Muchkin RM20 40. Cabinet Baju Baby RM200 41. Minyak Yuyi / Telon RM10 42. Ubat Air Susu Ibu RM20 43. Spare Susu Anmum 0-12mths kotak kecit RM30 44. Wash Cloth RM19.90

Wednesday, June 9, 2010

Hepi Besday to Myself...


Bismillahirahmannirrahim, aku bersyukur sgt2 kehadrat ilahi kerana aku berpeluang menyambut besday aku yg ke-28.  Alhamdulillah..semoga Allah memanjangkan umurku agar aku berpeluang menjaga dan mendidik anak-anakku sendiri sehingga dewasa dan juga berpeluang melakukan lebih amal ibadah untuk bekalan akhirat.

Hehe...saje jek..x der entry nk wat.  Smlm akunyer besday.  No celebration...huhu cedey sbbnye yelah nk sambut baby baru nih byk nk pakai duit. So rasa cam x der duit yg lebih utk celebrate2 nih.  Cedeykan...huhu tp aku x kisah. 

So smlm balik awal..pi jejalan kt Midvalley Megamall, makan-makan, pehtu teman en. husben shopping baju kemeja dia ngn suar slack (aik..akunye besday..dia lak shopping?) huhu...ekceli aku yg pakse hubby aku tu shopping sbb dia dah x der baju n suar nk pakai pi kije. Badan dia dah naik sama cam bdn aku...aku yg peknen dia yg lebih2 naik...bayangkan dari saiz 36 naik 40...huhu..mmg kene shopping...wajib! 

Tgk dia shop baju kije dia pun aku dah pueh hati..aku x dpt hadiah besday pun x per, sbb aku pun x der keinginan nak brg apa2 pon..kecuali makan.  Aku dpt makan sedap2 pon jadi ler...(boleh gitu? untung laki aku kan).

So lepas shop brg en. husben, shop lak brg baby serba dikit.  So..jap lg i hapdet check list newborn & deliver.....

Hepi besday to myself....and sempena masuk umor yg ke-28, aku berazam:-

1- X mo tinggal semayang
2- Nk kurangkan makan kat luar, bykkan masak dirumah (lepas banak leh buat)
3- Nk bajar masak tol2 utk anak sbb almaklum la anak dah nk masuk 2
4- Nk jadi the best mother utk anak2ku...
5- Kurangkan masa tgk tv (sbb aku hantu tv)
6- Luangkan lebih masa untuk kemas rumah (selama nih, en. husben jek asik kene kemas)

X byk azam aku..sbb nk tunaikan 1 azam pun susah sebenarnye.  So, biar sikit, janji kite usaha jayakan azam tu...doakan la aku success yek...aminn..

Monday, June 7, 2010

RAMBUT BARU ALIYYAH!

Huhu..sygnye rambut Aliyyah yg gulung2 kt ujung tu, Ummi dah kerat.  Bwk pi kedai nyonya..kerat habes smpai atas tengkuk.  Abah punye tension smpai 2-3 hari x byk ckp..frust rambut anak kesanyangan dia dah kontot.  Abah mmg pantang pmpuan potong rmbut pendek...huhu.

Nk wat cane..rumah Ummi kt Segamat tu panas yg amat...allah jek yg tau panas dia cane.  Terpakse ptg jgk rmbut Aliyyah walaupun Ibu bercita2 nk bela rambut Aliyyah smpai paras pinggang...tapi x per, lain tahun ada lg...


Dah cam amoi le plak rupenye...

x der dah gulung2 yg mengancam...



Cantik tak gigi sy?