Friday, November 26, 2010

Aliyyah Demam Lagi



Weekend haritu, Ibu balik kampung jenguk Aliyyah. Seronok tgk Aliyyah dah sehat and ceria. Makan pun kus semangat. Ummi ada masak sup tulang ari sabtu haritu. Tengahari sabtu tuh bg Aliyyah makan bubur dgn sup tulang, lepas tuh ptg bg makan aiskrim jagung, roti cheese, dadih perisa yam, kopok lekor...smua dia nganga jek. Malam ibu bagi makaroni dgn sup tulang tu, bukan main suke Aliyyah. Byk sgt dia makan.

Tapi lepas tuh dia susah nk tido. Smpai kol 12 malam dia merengek..cube nk tido tapi x boleh tido. Lepas tuh dia tunjuk perut dia kt ibu. Tepuk2 perut dia sambil marah. Ibu x tau nape....ibu sapu minyak cap yuyi. lepas tuh Aliyyah mintak bukak beskot beras utk dia..ibu bukak..dia makan sket lepas tuh dia bg balik kt ibu. Ibu dah rasa x sedap ati. Terus ibu bagi ubat selsema sbb tgk Aliyyah ada bersin2 (Pakngah kene demam selsema) ibu takut jangkit kt Aliyyah.

Lepas tuh, sepanjang malam Aliyyah tido x berapa lena. Macam resah jek, tp mata tutup la. Pagi Ahad tuh bangun jek, Ibu rasa badan Aliyyah hangat. Bile ukur suhu, 37.6 c. Alamak..nih macam nk demam jek. Aliyyah pun slow sket pagi tu. Baring jek..klu tak pun asik mintak dukung.

Pagi tuh, Ibu bg lagi makaroni dengan sup tulang, roti sapu peanut butter choc sket...walaupun dia makan, tapi macam kurang selera dr malam td. Lepas mandi, Ummi bagi ubat demam & ubat selsema. Minum susu 4 oz..terus tido.

Tiket bas ibu pukul 2 ptg..sedey Ibu tinggalkan Aliyyah time dia tido...lepas ibu sampai KL ptg tu, Ibu kol Ummi..tanya Aliyyah macamana. Ummi kate badan Aliyyah panas smpai 39 c. X mo makan n minum susu pun sket jek. Alamak...risaunye Ibu..

Tengahari semalam, Ummi dgn Tok Papa bawak Aliyyah pi Klinik Dr. Rama. Dr. Rama ckp, tekak Aliyyah merah, kene makan antibiotik. Wah bulan nih dah 2 kali Aliyyah makan antibiotik.

Kenapa ek Aliyyah kerap demam lately ni. Lepas tuh bile demam, meti naik tinggi suhu dia. Anak org lain macamni ke? Ummi kata tekak Aliyyah merah..tuh sbb demam..maybe sbb makan sup tulang and aiskrim. Anak org lain ibu tengok makan apa jek..x demam pon..x merah pun tekak..nape Aliyyah macam ni yek? Susahnye ati ibu....

Paling ibu kesian dengar..Aliyyah x de selera makan, tapi bile dia tgk iklan Mcd kat surat khabar, dia tunjuk kt Ummi n cakap nak nak...Balik dari klinik semalam pun lalu depan pizza hut. Dia tunjuk kat Ummi..cakap nak..nak...Alahai anak Ibu..macamana nk bg Aliyyah makan mende2 berminyak macam tuh..tekak Aliyyah mudah sgt merah....

Kt bawah nih, ada video Aliyyah masa dok kl, seblum kene cirit birit. Aliyyah asik nk kepit jek dgn meow-meow yg Aliyyah mintak sgt kt Memory Lane...Ibu x pasan Abah rakam video Aliyyah masa nih, Ibu ingat Abah cume snap pic Aliyyah, lepas tuh Ibu kene marah dgn Abah sbb suara Ibu jek dengar...
video

11 comments:

  1. kesiannyer aliyyah..baru baik cirit birit kena demam plak..auntie doakan aliyyah cepat2 smbuh ye..

    ReplyDelete
  2. itu le...thanks auntie lyn...aliyyah pun dah ok sket harini...hehe

    ReplyDelete
  3. hope aliyyah cepat baik la ye..then nnt insyaallah badan dia makin kuat tu..

    aliyyah dah boleh jalan, lari-lari yeh..hehe..cpt btl la..

    ReplyDelete
  4. entah2 anak ko alergic something kot amy. Alergic lada sulah ke lada itam ke.. Helmi pon mase kecik2 asal mkn mskan lada itam/lada sulah mesti demam panas sampai la ni

    ReplyDelete
  5. Ana:

    Klu allergic masalahnye x tau allergic ape..mana la penah bg aliyyah lada sulah or lada itam..dia mmg x leh makan mende2 camtuh sbb senang cirit. Lada hiris masuk dlm kuah pun x penah. Dia x tahan pedas...

    Dia mudah sakit tekak n batuk klu makan minyak, manis sgt, aku pun x tau apa mende yg dia x leh makan sebenarnye...

    ReplyDelete
  6. solehah:

    hehe thanks auntie solehah...aliyyah dah masuk 1 thn 8 bulan dah..hehe...lg 4 bulan jek 2 tahun...

    ReplyDelete
  7. semoga alliyah cepat sembuh...auntie doakan yang terbaik untuk alliyah k...

    ReplyDelete
  8. salam..for info and petua ttg anak demam,selsema..resdungallergy asma eczema

    come here
    http://everybodylovescery.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. ksiann aliyyah..mak mana2 pun tak sanggup tgk anak demam sakit...kalo bleh taknak kasi antibiotik2 ni...setuju sangat...datangla ke blog saya..bukan suke2 promo produk..tetapi petua dan amalan,experience sendiri dan rakan2..insyaAllah... semua ibu mau yang terbaik untuk anak2..itulah yg dikongsikan...
    http://everybodylovescery.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. itula...klu de supplement yg tol2 bagus ok jgk...insyallah sy jenguk blog u....

    ReplyDelete