Dah lama giler x berkimpung dlm bidang masak memasak nih..almaklum la semenjak peknen 2nd baby nih, dan semenjak lakiku pun bagi muke kat aku supaya naik lemakssss..dan semenjak itu la jugakla body ku dipenuhi dengan lemakkkss-lemakkksss yg mantap...akhirnye harini tetibe tingin nak masakkan sumting utk suami techinterr...
Tapi ekceli..semangat "M" masih menebal lagi walaupun hati tu cam tingin nk berbakti kt dapur. So..kerana penyakit "M" ni jugak la aku dengan bangganye memilih utk masak spageti berkuah which is the most simple menu ever...
So lepas aku cilok2 balik awal dr opis harini (shhh..senyap2 tau huhu). Smpai umah aku siap kan le ingredient2 dia. Memule tomis onion dulu..wah dah wangi gile, lopeh tu aku masukkan minced beef brand Ramli..tapiiiiiikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk..... masa tuh la tetibe aku rasa nk meroyan satu badan becos minced beef yg lakiku dok bising dah berkurun dok dlm peti sejuk dan bermati-matian dia kate minced beef tuh masih elok yang membuatkan aku mmg x pi beli minced beef lain utk masak spageti ni................................. bussssuuuuuukkkkkkkk.
Perghhh...dengan tahap mendidih otak aku setara kepanasan global skang, aku rasa cam nk campak jek kuali dlm tong sampah. Tapi x mo la kan...nanti jangkit lak sifat panas baran kt baby dlm peyut ni.
So..dengan kesabaran yg x seberapa, aku pn selongkar freezer dan nampak beberapa keping daging burger. Dengan kekreatifan aku yg x seberapa..tpakse le tumbuk2 daging burger (pecah2kan..cepat sket x larat nk tunggu lembut), aku gantikan minced beef tu pd 2 kpg daging burger. So, siap jgk la kuah spageti yg x bape lengkap ingredient dia..tp aku mmg dah warning husben aku siap2..jgn komplen klu x sedap sbb dia yg ckp minced beef dlm freezer aku tuh elok lg.
Frust tol, dah ar daging burger tuh melekat2 bile goreng dgn rencah len (x macam minced beef) so tepakse masakkan daging burger tuh dlm kuah jek (x dpt nk goreng). Dan yg buat haku frust..masa memasak yg sepatutnye 15 minit jek dah siap..tp disbbkan masalah minced beef ni, dgn nk basuh kuali balik sbb daging busuk tu..dah jadi 1 jam la plak.....
Tapi..bile dah siap smua...and makan time...rasa ok la plak kuah spageti aku..x der la teruk sgt. Okla, janji boleh telan and laki ku pn makan smbil senyum jek x der komplen pape (klu komplen mmg carik nahas la..huhu)...kire sedap la tuh kt tekak dia.
Tada...
Air - Aku buat Nutri Juice Cosway punyer...huhu sempat promote lg tuh..
Anyway, pada sesapa yg berminat nk cube Spageti berkuah ni (walaupun x bape jadi)...boleh la tgk kt bawah nih (smua main tarok jek..x der specific quantiti).
Spageti
Rebus dalam air mendidih yg dah ditambah sedikit garam + olive oil (minyak bese pn boleh)
Kuah
Onion kuning (potong dadu), minced beef, cili capsicum (kaler ape pn leh, potong dadu gak), buah tomato (potong dadu), cendawan dlm tin (potong kecik2 sket), 1 tin sos prego perasa mushroom, oregano powder (McCormick), sedikit mayonis (nk bg rasa lemak), parmesan cheese powder (aku pakai keju keping jek sbb nk save, letak bawah kuah masa nk makan) n kiub ayam tanpa msg.
Smua men campak2 jek dlm periuk. Okla bg sape2 yg de penyakit "M" cam aku tp ada hati nk masak. Huhu..
Wah... sudah rajin hapdet blog skunk. Aku plak yg 'M'. Mmg angin tol klu problem ingredient ni. Da la main ingredient lak 2. Huhu... nasib baik sodap... Bgs resipi ni, leh den torai.. siap bgtau brand ape lg. Huhu.. Bagus2
ReplyDeleteRajin ko skunk. Br la idop blog ni. Aku lak yg 'M'. Mmg hangin klu slek kat main ingredient. Nsb baik jd... Resipi siap bg nama brand 2. Bagus2... Leh den menuntut
ReplyDeletehuhu...torai..jgn x torai..
ReplyDelete